DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR TÜRKÇE ÖDÜLÜ GAZETECİ SERHAN ASKER’E

DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR TÜRKÇE ÖDÜLÜ

GAZETECİ SERHAN ASKER’E

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz, yaşamı boyunca Dil Devriminin ödünsüz savunucusu olan Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimi anlayışını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneğince düzenlenen “Dil Derneği Emin Özdemir Türkçe Ödülü” her yıl Harf Devriminin yıldönümü olan 1 Kasımda veriliyor.Ödülün 2024’te bir “gazeteci kitabı”na verileceği duyurulmuş, değerli gazeteciler yapıtlarıyla aday olmuşlardır. Fikret Bila, Faruk Bildirici, Nursun Erel, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ile (aile adına) Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan oluşan seçici kurul ödülün Gazeteci Serhan Asker’in, “Acı Yoruldu/ Kara Sabah” (Alfa Yayınları, 2024) adlı yapıtına vermeyi kararlaştırmıştır.

Serhan Asker 1974, Hatay doğumludur. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirmiştir.Dilci-Yazar Emin Özdemir’in öğrencisidir. Milliyet gazetesinde, yıllarca TRT’de çalışan, bir dönem Halk TV yöneticileri arasında yer alan Asker, şimdi Halk TV’de program yapmaktadır.

Değerli düşün ve yazın insanı Ataol Behramoğlu “Acı Yoruldu” için, “…bu ülke 6 Şubat 2023’te bütün tarihinin en büyük acılarından birini, belki en büyüğünü yaşadı. Serhan Asker bu acılara tanık oldu. Dahası, onları teninde yaşadı. Elinizdeki kitap acıya tanıklığın, onu teninde yaşamanın benzersiz ürünüdür. Tıpkı bir savaş güncesi gibi. Doğanın acımasızlığına karşı insanca duruşun, direnişin güncesi” demiştir. Serhan Asker bu yapıtın geliriyle Hatay’da bir okul yapmayı amaçlamıştır.

Serhan Asker’e ödülü 1 Kasım 2024 Cuma günü, Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezinde, saat 18.00’de başlayacak törenle sunulacaktır.

1 Kasım 2024, Atatürk’ün öncülüğünde yapılan Harf Devriminin 96. yılıdır.  Dil Derneği Emin Özdemir Türkçe Ödülü için 1 Kasım günü özellikle seçilmiştir; çünkü Dilci-Yazar Emin Özdemir, yaşamı boyunca Dil Devriminin ışığındaki Türkçeyi ilmek ilmek işleyen, Türk Devriminin önemli iki ayağı olan Harf ve Dil Devrimlerinden ödün vermeyen bir cumhuriyet öğretmenidir. Her yıl 1 Kasımdaki ödül töreninde hem Dilci-Yazar Emin Özdemir hem de onun kişiliğinde Harf Devrimine emek veren devrimciler anılacaktır.

1 Kasım 2024’te Harf Devriminin 96. yılını kutlamak; ödünsüz Atatürkçü Emin Özdemir’i anmak için dilseverleri Dil Derneği Emin Özdemir Türkçe Ödül törenine bekliyoruz. Bütün yurtseverler çağrılıdır!

Dil Derneği Yönetim Kurulu

Ekim 2024 - 440. Sayı