DİL DERNEĞİ ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ GÖNÜL DEMİRCİOĞLU’NUN

Yaşamı boyunca Dil Devrimine emek veren, 30 Ekim 1993’te yitirdiğimiz Dilci Ömer Asım Aksoy’un devrimci düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Aksoy Ailesiyle Dil Derneği’nin düzenlediği Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana dönüşümlü olarak roman, öykü, şiir, deneme, çeviri dallarında verilmektedir.

Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünün 2024’te bir “şiir” kitabına verileceği duyurulmuştu. Anıt Dilci Ömer Asım Aksoy’un adına yaraşan, Türkçenin yaratıcı olanaklarını kullanmada başarı, yazınsal duyarlık ve değer aranan bu ödüle aday gösterilen yapıtların yazarlarıyla yayınevlerinin ilgisine teşekkür ederiz.

Turgay Fişekçi, Hakan Savlı, Akgün Akova, Ertuğrul Özüaydın ve aile adına Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul “Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü”nü oybirliğiyle “Çığlıkta Arşe” adlı yapıtıyla Gönül Demircioğlu’na vermeyi kararlaştırmıştır. Ödül 26 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleşecek olan 92. Dil Bayramı töreninde Demircioğlu’na sunulacaktır.

Gönül Demircioğlu’nun Türkçeye, Dil Devrimine, çağdaş yazınımıza Türkçenin yaratıcı olanaklarını kullanarak vereceği emekle “dil kullanımında özenli, yazınsal duyarlılığı yüksek” nice yapıtlar kazandırmasını diliyor ve yürekten kutluyoruz.

Ömer Asım Aksoy’un Türkçenin Dil Devrimi doğrultusunda gelişmesi, bilim ve sanat dili olması için yaşamını 93 yaşına dek Türkçeye sözcük sözcük, tümce tümce emek verdi, dile sözcükler kazandırdı. Ciltler dolusu Halk Ağzından Derleme ve Tarama Sözlüklerinin ekin tarihimizi aydınlatmasında öncü oldu. Ağızlardaki ve genel dildeki atasözleri ve deyimlerimizi görkemli sözlüklerle ulusa sundu. Devrimci düşünceleri ve yapıtlarıyla gelecek kuşaklara örnek olan, ekin yaşamımızı varsıllaştıran Ömer Asım Aksoy’u ölümünün 31’nci yılında özlem ve saygıyla anıyoruz.

Gönül Demircioğlu 1987 yılında Kastamonu’da doğdu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Adalet ve Kamu Yönetimi bölümünü bitiren Demircioğlu’nun şiirleri altıyedi, KE Dergisi, Orlando, Edebiyat Atölyesi, Daima Edebiyat, Eliz Edebiyat, Akatalpa, Grunge Poetry, İbid Şiir, Yük Edebiyat gibi dergilerde yer aldı. 2021 yılında ilk şiir kitabı Sadak, 2024 yılında ikinci şiir kitabı Arşe yayımlandı.

Ekim 2024 - 440. Sayı