TRT, SUÇ İŞLİYOR!

TRT Çevrimiçi “Tabii” diye bir site açmış, “Türkçe, Arapça, Urduca İspanyolca ve İngilizce olmak üzere 5 farklı dilde yayın yapacak”mış. “Koyu Beyaz” adlı dizisinin bir bölümünde Türkoloji okuyan Alper adını abecemizle yazıyor. Akademisyen Alper’i, “kendi dilinde” yazması için uyarıyor. Stephanie adındaki Pakistanlı öğrenci Arap harfleriyle yazıyor, akademisyen teşekkür ediyor. Koyu Beyaz dizisinin bilgisizlikle, önyargıyla oluşturulan Harf Devrimini karalama amaçlı bölümü yıllardır halkın katkısıyla halkı görmezden gelen TRT’ye ilişkin bakış açımızı pekiştirdi.

*TRT adı Arapça olan siteyi şöyle açıklıyor: “tabii, dizi, film, program, belgesel ve bir çok tabii orijinal içeriğin izlenebileceği Türkiye'nin küresel çevrimiçi yayın hizmetidir. Önce sadece Türkiye'de, yakında ise tüm dünyada. Hemen kayıt olarak tabii dünyasını keşfetme şansını kaçırma.”

*TRT yine kendi sayfasında “Tabii” adlı site için yazım ve dil yanlışları dolu biçimde şöyle tanıtıyor; “Türkiye’nin Hikayelerini Keşfet Bizi Birleştiren Hikayeler  tabii’ye Özel İçerikler. Başka hiçbir yerde bulunmayan özgün içeriklerin dünyasına adım at”

1) TRT’nin, TRT’nin devrim karşıtı etkinliklerine katkı veren bilimci, yazar, gazeteci, oyuncu kimliği taşıyanlar iki sayıda kendine gelsin. Bu dizideki gibi bilisizler tepe üstü yürüseler artık Harf Devrimini tersine çeviremezler. O kadar!

2) Mustafa Kemal bilgisi, birikimi olağanüstü, öngörüsü yüksek bir devrimciydi. Arap abecesi yüzyıllarca dinsellik kullanılarak çıkar aracı yapıldığından 1928’de Harf Devimini yasayla yaşama geçirdi. 2023 Türkiyesinde yaşananlar da ne denli haklı olduğunu kanıtladı. TRT, suç işliyor!

3)10. yüzyıldan sonra imparatorluk kuran Selçuklular, Osmanlılar Arap abecesini yüzyıllarca halka öğretemediler. Arap hayranlığı ve Arap abecesi, dinselliği kullanan saraylara, saraylara yakın aydınlara, günümüzdeki gibi başka uyanıklara yüzyıllarca orun ve çıkar sağladı; aklın öncülüğüyle bilimsel, sanatsal, teknolojik atılımları göremeyen o saraylar tarihe yazıldı; Harf ve Dil Devrimleri geleceğe yürüyor. O kadar!

4) Ey TRT; Harf ve Dil Devrimlerine sataşan etkinliklerin sürüyor; “Tabii” diyerek Arapça hayranlığını vurgularken bile “çevrimiçi” demek zorundasın; dahası “dizi, belgesel, içerik, izlemek, küresel, çevrimiçi, yayın, özel, özgün, biçim, uygun, ülke, kullanım, yönelik, bağlantı, oluşturmak, yetişkin, oluşturmak, üye, yönetmek, düzenlemek, seçenek, kurulum…” gibi Harf ve Dil Devrimlerinin ürünü kendi dilimizin onlarca Türkçe sözcüğü olmadan ağzını açamazsın! O kadar!

5) Cumhuriyetin birçok kurumu ağır yara aldı; Harf ve Dil Devrimleri bütün saldırıları yeni abecemizle, Türkçenin kendi olanaklarıyla karşıdevrimin yüzüne gözüne çarpıyor; tarih her dakika utandırıyor, utanmıyorlar! O kadar!

Sevgi Özel

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı