AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
84. DİL BAYRAMI (26 Eylül 2016)

26 Eylül 1932'de toplanan ilk Türk Dili Kurultayının ve Dil Devriminin 84. yıldönümünü Dil Bayramımızla kutluyoruz. Bu yıl 84. Dil Bayramını 4 kentte, 26 Eylül'de Ankara'da, 28 Eylül'de Eskişehir'de, 29 Eylül'de İzmir'de ve 1 Ekim'de İstanbul'da kutladık.

ATA'YI ZİYARET

26 Eylül 2016 Pazartesi günü 84. Dil Bayramı kutlamaları çerçevesinde üyelerimizle birlikte büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e saygı ve bağlılığımızı bir kez daha yinelemek için Anıtkabir'deydik. 

 
   

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:

 

Laik Cumhuriyetimizin Kurucusu,

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk,

Bugün 84. Dil Bayramını kutluyoruz.

Seninle, İsmet İnönü’yle, tüm cumhuriyet kurumlarıyla hesaplaşanlar arasındaki çıkar savaşımı yüzünden kanlı bir “darbe” girişimine tanık olduk. Terör durmuyor, her gün ölüm acısıyla sarsılıyoruz.

33 yıl önce “vasiyetname”ni çiğneyen karşıdevrim akılcı, bilimsel sanatsal olan ne varsa bir bir çiğniyor; laik eğitim bitti. Din ve ırk ayrımı körükleniyor. “Yurtta barış, dünyada barış” ilkemiz de yaralandı. İçeride dışarıda 93 yıl önce kazandığımız yurttaş kimliği sorgulanıyor.

84. Dil Bayramında ülkemiz için kaygılıyız; ancak öfkeye yenilmeyeceğiz! Atatürkçüyüz; devrimciyiz. Senden aldığımız devrimci ruh ve güçle 93 yaşındaki laik cumhuriyetimize, ortak dilimize sonsuza dek sahip çıkacağız!

Dil Derneği üyeleriyle birlikte 84. Dil Bayramına emek veren kitle örgütleri, bütün yurtseverler, önünde saygıyla eğiliyoruz.                                              

                                                                                                              Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

                                                                                                                                      Sevgi Özel

 

ANKARA’DA DİL BAYRAMI KUTLAMASI

Dil Derneği'yle, Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği törende, Dil Bayramı kutlamaları için üyelerimiz ve konuklarımızla 26 Eylül günü “Şinasi Sahnesi”nde buluştuk. Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören dernek başkanımız Sevgi Özel'in konuşmasıyla açıldı. Sonra CHP Bilim, Yönetim Kültür Platformu Başkanı Prof.Dr.Onur Bilge Kula ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen konuştu. Bu yıl törenimize katılarak dilseverleri onurlandıran CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu “Türk dilinin dünü bugünüyle birlikte, geldiği noktada neler yapılması '' gerektiğine ilişkin düşüncelerini paylaştı. Sonra sırasıyla ödüller dağıtıldı.

 

  • DB84_Ankara-CHPÖdülleri
  • DB84_Ankara-ÖmerTuran
  • DB84_Ankara-SunayAkın
  • DB84_Ankara-NiyaziAltunya
  • DB84_Ankara-MuzafferİlhanErdost
  • DB84_Ankara-Remziİnanç
  • DB84_Ankara-ŞadanKaradeniz
  • DB84_Ankara-SuayKaraman
  • DB84_Ankara-ÖzerSoysal
  • DB84_Ankara-AhmetYıldız

 

Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü: Ömer Turan'a

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu ödülleri: Emin Özdemir, Adnan Binyazar ve Erendiz Atasü'ye

84.Dil Bayramı Onur Ödülleri: Sunay Akın, Niyazi Altunya, Muzaffer İlhan Erdost, Remzi İnanç, Şadan Karadeniz, Suay Karaman, Saygı Öztürk, Prof.Dr.Özel Soysal, Ahmet Yıldız'a verildi.

Törende söz alanların konuşmaları ortak bir görüşü paylaşıyordu, “toplumun dil üstüne bilgilendirilmesi, dil bilinci ve özeni konusundaki çabaların durdurulmadan sürdürülmesi” yönündeydi. İzlencemiz Sunay Akın'ın tek kişililik gösterisiyle sona erdi. Bu yıl Dil Bayramı'nda salonu tamamen doldurarak bizleri yalnız bırakmayan üyelerimize ve dilseverlere teşekkür ederiz.

 

ESKİŞEHİR’DE 84. DİL BAYRAMI KUTLAMASI

Bu yıl Dil Bayramı kutlamaları hafta boyunca değişik illerde düzenlenen törenlerle yapıldı. Derneğimiz Ankara'dan sonra 28 Eylül Çarşamba ilk kez Eskişehirli dilseverlerle buluştu.

 

 

Dil Derneği'yle, Tepebaşı Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği, Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törene katılan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr.Kemal Özmen, güzel Türkçesiyle Dil Devrimi'nin toplumsal aydınlanma üstündeki etkileri üstüne konuştu. Daha sonra Dil Bayramı onur ödülleri dağıtıldı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, şair Ahmet Telli, sinema sanatçısı Levent Üzümcü'ye ödülleri verildi. Ödül sahipleri Cumhuriyetin Kurucusu ve Dil Devrimi'nin yaratıcısı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün halkımıza kazandırdığı kendi dilinin nasıl bir ışık saçtığını belirten konuşmalarla sürdü. Konuşmacıların geleceğe ilişkin söylemleri  töreni izleyenleri duygulandırdı. Sonrasında şair Ahmet Telli'nin güzel sesinden kendi şiirlerini dinledik. İzlencemiz Metin Uca'nın tek kişilik gösterisiyle son buldu. Törenimize katılan tüm dilseverlere teşekkür ederiz.

 

İZMİR’DE 84. DİL BAYRAMI KUTLAMASI

Dil Derneği ve Konak Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği tören 29 Eylül Perşembe günü Irmak Çoban’ın sunumu ve dilseverlerin katılımıyla “Türkçe Taşı”nda yapıldı.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel’in bayram kutlaması iletisinin okunmasının ardından İzmir temsilcisi Gürsel Gezen kısa bir konuşma yaptı. Onur konuğu tiyatro sanatçısı Olcay Poyraz’ın duygu dolu seslenişi katılımcıları anılardaki tiyatro oyunları ve radyo tiyatrosu yıllarına yolculuğa çıkardı. Katılımcılar, gazeteci, yazar, CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın sözcüklerle yolculuğunun tanığı oldu. Ardından Murat Mengirkaon’un türküleri bayram kutlamasının anlamına anlam kattı. 84. Dil Bayramı üyelerin kısa seslenişleri ile sürdü.

 

  • DB84_İzmir-Dilseverlerle
  • DB84_İzmir-MustafaBalbay
  • DB84_İzmir-MuratMengirkaon
  • DB84_İzmir-EkinKoleji1
  • DB84_İzmir-EkinKoleji2

 

Dil Bayramı Ekin Kolejinde de kutlandı. 5-6. Sınıf öğrencileri ile Onur Konuğu Olcay Poyraz ile Hidayet Karakuş ve Düriye Ayyıldız’ın öğrencilere seslenişleri, onlarla kucaklaşmaları, sorularına verdikleri yanıtlarla bayram Mustafa Kemal Atatürk’ün dil devrimine yakışır biçimde kutlandı. Ekin Kolejinin değerli yöneticilerine, değerli Türkçe öğretmenlerine dilimize gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkürler. O güzel öğrencilerine sonsuz sevgiler. Ekin Kolejinin güler yüzlü, Türkçe için çırpınan yönetici ve öğretmenlerinin Türkçe-çağdaş eğitim çabalarında, Dil Derneği olarak, dün olduğu gibi yarın da yanlarında olacağız.

İSTANBUL’DA 84. DİL BAYRAMI KUTLAMASI

Derneğimiz 1 Ekim Cumartesi günü İstanbullu dilseverlerle buluştu.

 

  • DB84_İstanbul-SaygıDuruşu
  • DB84_İstanbul-SevgiÖzel
  • DB84_İstanbul-YusufÇotuksöken
  • DB84_İstanbul-ŞişliBelediyeBY
  • DB84_İstanbul-AyşenurArslan
  • DB84_İstanbul-TurgayFişekçi
  • DB84_İstanbul-ACengizBüker
  • DB84_İstanbul-İsmailKüçükkaya
  • DB84_İstanbul-MetinUca

 

Dil Derneği'yle, Şişli Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği tören Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde yapıldı. Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu tören Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel’in konuşmasıyla açıldı. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Çotuksöken’in konuşmasının ardından, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı bir konuşma yaptı. Daha sonra Dil Bayramı onur ödülleri dağıtıldı. Gazeteci, yazar, televizyon programcısı Ayşenur Arslan,çevirmen Armağan Cengiz Büker,şair, yazar, çevirmen Turgay Fişekçi ve gazeteci, yazar, televizyon programcısı İsmail Küçükkaya’ya ödülleri verildi. İzlencemiz Metin Uca'nın tek kişilik gösterisiyle son buldu. Törenimize katılan tüm dilseverlere, katkılarından dolayı Sarıyer Belediyesi’ne   teşekkür ederiz.


 
  

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter