30 AĞUSTOS UTKUSUNUN 100. YILINI UMUTLA, COŞKUYLA KUTLUYORUZ!
         Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922 Cumartesi sabahı, saat 4.30'da Türk topçularının ateşiyle başlamıştı. Biz tarihimizin her aşamasını kaynaklar, belgeler eşliğinde bilinçle düşünür, bilinçle değerlendiririz. Büyük Taarruz, Başkomutan Mustafa Kemal'in önderliğinde 30 Ağustos 1922'de utkuyla sonuçlanmış, bütün yayılmacıların desteğiyle Anadolu’nun ortasına dek ilerleyen Yunan ordusu geldiği gibi gitmek zorunda kalmıştır. Mustafa Kemal, 1 Eylülde ulusa şöyle seslenir:

"Büyük ve Soylu Türk Ulusu,

(...) Ulusumuzun benliğindeki güçlülük ve ülküyü, üç buçuk yıl önce çalışma arkadaşlarımla birlikte dile getirmeye başlayarak dayanılmaz zorluklar içinde sürdürülen savaşımlarımızın sonuç­ları artık ortadadır. Ulusun oyuna ve istencine dayanan her işin sonunun, ulus için iyilik ve mutluluk olduğu kesinleşmiştir. Ulusumuzun geleceği güvenilir durumdadır. Söz verdiğimiz başarıları, ordularımızın sağlayacağı kesindir."

Mustafa Kemal Atatürk ulusa verdiği her sözü, önce halka anlatarak yaptığı devrimlerle gerçekleştirdi. Yıllarca süren savaşın ardından başı dik olarak ayağa kalkan ulusa eğitimden ekonomiye dek her alanda aydınlanmanın kapılarını açtı. Son yıllarda öncelikle inancın (dinin) siyasaya araç yapılmasıyla ulusun "oy"unun, ulus istenciyle örtüşmediğini gösteren akılla, bilimle, sanatla, laiklikle, insan haklarıyla, kadın-erkek eşitliğiyle, demokrasiyle çelişen olaylar boyutlandı. Cumhuriyetimizin 100. yaşına bir adım kala laik eğitim ağır yaralar aldı; üniversite özerkliği, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı da akıl dışı uygulamalarla kuşatıldı. Gerçekte her köşesi doğal “millet parkı” olan yurdumuzda yurttaşlar her kentte, her köyde zeytin ağaçları, suları, gölleri ve ekmeği için nöbet tutar oldu. Bu nedenle bu Zafer Bayramını da üzülerek kutlayacağız; ancak asla karamsar değiliz!

Tam bir yüzyıl önce Kurtuluş Savaşını taçlandıran 30 Ağustos utkusu yakın tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Bunca olumsuzluğa karşın 30 Ağustos 2022’de daha bilinçliyiz; inancı siyasaya araç yaparak Mustafa Kemal’le ve Türk Devrimiyle hesaplaşanların oyunu tutmadı; asla tutmayacak. “Aklı ve vicdanı özgür” yurttaşlar olarak iç ve dış siyasada yaşadıklarımız Mustafa Kemal’in, “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesini çok daha değerli kılmıştır.  Ne yaşarsak yaşayalım Atatürk’ten, Türk Devriminden aldığımız güçle Kurtuluş Savaşındaki gibi dik duruyoruz. Mustafa Kemaller yayılmacıyı da işbirlikçisi yobazı da yenmiş, bağımsızlık gülünü Anadolu’ya dikmişti. Şimdi bağımsızlık gülünü sulamanın, çoğaltmanın tam zamanı; bağımsızlık gülü asla solmayacak!

Bu duygularla laik cumhuriyetimizin doğuşunu muştulayan 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyor; başta Atatürk olmak üzere bize bu cumhuriyeti armağan eden Kuvayımilliyecileri saygıyla anıyoruz!

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Yazar

Sevgi Özel