DİL DERNEĞİ BEŞİR GÖĞÜŞ TÜRK DİLİNİ VE ÇOCUK EDEBİYATINI GELİŞTİRME ÖDÜLÜ KAAN ELBİNGİL'E TÖRENLE SUNULDU

"Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü",  Dil Derneği’nin kurucu üyesi, Dilci-Eğitimci-Yazar Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak, kişiliğini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenmiştir. Ödül, dönüşümlü olarak Türkiye Türkçesiyle ilgili çalışmaya ya da çocuk kitabına verilmektedir.  2022'de bir “çocuk romanı”na verileceği duyurulmuştu. Bu yıl yirmiye yakın yazar, yapıtıyla aday oldu. Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Zekeriya Kaya, Mina Tansel, Seza Kutlar Aksoy ve Dilek Göğüş Ülgüray’dan oluşan seçici kurul, 9 Şubat 2022’de aday olan yapıtları değerlendirmiş, ödülün Kaan Elbingil'in, Günışığı Kitaplığınca yayımlanan “Kardeş Mardeş Deme Bana” adlı yapıtına oyçokluğuyla verilmesi kararlaştırılmıştı. Her yıl Dilci-Eğitimci-Yazar Beşir Göğüş’ün doğum günü olan 12 Şubatta yapılan ödül töreni, bu yıl salgın ve sağlık nedenleriyle ertelenmişti.

Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü, Çankaya Belediyesinin katkısıyla Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde 13 Mayıs 2022 Cuma günü, saat 18.00’de başladı. Töreni Belin Çelebi sundu. Açış konuşmalarından birini Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı. Başkan Özel, “Beşir Göğüş’ü 1999 Ağustosundaki Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş, kızı Sezen Göğüş’le birlikte yitirdik. Beşir Göğüş Öğretmeni, sevgili eşi Cemile Göğüş’ü, sevgili kızı Sezen Göğüş’le saygı ve özlemle anıyorum. Bildiğiniz gibi Beşir Göğüş Öğretmenimiz Dil Derneği’nin kurucu üyelerinden biriydi. Yaşamını yitirdiğinde derneğin terim kolu başkanıydı. Yıllarca birlikte Dil Devrimi yolunda el ele çalıştık.

Dil Derneği bu yıl 35’inci yaşına girdi. 2022, Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun, Atatürk’ün başlattığı Dil Devriminin de 90’ıncı yılı. Laik cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün devrimcileri saygıyla, özlemle anıyorum! Beşir Göğüş gibi saygın aydınlar, ussal, bilimsel, sanatsal olandan başka doğru tanımamıştır. Bu yolu onlara açan Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi. Seçici kurula, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e, Başkan Yardımcısı Sayın Gülsün Bor Güner’e, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu’na, Çankaya Belediyesinin ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinin çalışanlarına teşekkür etti. Daha sonra Göğüş’ün torunu Defne Ülgüray Anter konuştu. Dedesinin Türkçenin eğitimine, bütün çocuklara, ablasına ve kendisine gösterdiği özeni, sürekli Türkçe için çalıştığını anlattı. Yazar Kaan Elbingil'in ödülünü Dilek Göğüş Ülgüray verdi. Kaan Elbingil de kısa ama sıcak bir konuşmayla duygularını yansıttı.

Tören Soprano Tuğba Ezer ile Gitar Sanatçısı Duru Yavşan’ın dinletisini Dr. Tülay Üstündağ’ın sunumu izledi. Dr. Üstündağ, "Kâğıttan Ekrandan Yapraklar" ana başlığı altında, “Çocuklarla ya da Çocuklar İçin Ne Yapıyorum? Kâğıttan Yapraklarla Geçen Yıllar, Ekrandan Yapraklar, Neden Çocuk Edebiyatı? Çocuk Edebiyatında Kitap Okuma Süreci Ne Demek? Sonuç: Çocuk Kitaplarını Nasıl Seçelim?” başlıklarıyla bilgilendiren, düşündüren, aynı zamanda gülümseten örneklerle görkemli bir sunum yaptı.Tören yine Çankaya Belediyemizin katkısıyla uzun zamandır birbirini görmeyen Beşir Göğüş dostlarının ayaküstü ağırlandığı, özlem giderdiği buluşmayla sonlandı.

• Kaan Elbingil ödülünü alırken
  • Kaan Elbingil