DİL DERNEĞİ EMİN ÖZDEMİR ÖDÜLÜ GAZETECİ MURAT AĞIREL’İN

1 Eylül 2017’de yitirdiğimiz Harf ve Dil Devrimlerinin ödünsüz savunucusu olan Emin Özdemir’i dilci, yazıncı ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak; düşüncesini, yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak; dil duyarlığını, dil ve yazın öğretimine getirdiği çağdaş anlayışı unutturmamak amacıyla Özdemir Ailesi ile Dil Derneği’nce düzenlenen “Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü” her yıl Harf Devriminin yıldönümünde bir gazeteciye sunuluyor. Harf Devriminin 93’üncü yıldönümünde Vecdi Seviğ, Faruk Bildirici, Tülin Daloğlu, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve aile adına Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar’dan oluşan seçici kurul ödülü değerli Gazeteci Murat Ağırel’in, Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlanan “Parsel Parsel” adlı yapıtına vermeyi kararlaştırmıştır.

Murat Ağırel, 23 Eylül 1980'de Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Liseyi bitirinceye dek Ceyhan’da yaşadı. Eskişehir Anadolu Üniversitesinin Dış Ticaret Bölümünü bitirdi. Ülke sorunlarıyla yakından ilgilenen, sorunlara çözüm arayan yurttaş öbeklerinin öncüsü, kimi oluşumların kurucusu oldu. Hukukun üstünlüğünün, cumhuriyet değerlerinin ve kadın haklarının savunulmasını haykıran birçok mitingin düzenlenmesini sağladı. Memleket Sevdalıları Derneği'ni kurdu ve genel başkanlığını üstlendi. 2008’de Ergenekon kumpası Ağırel’i de özgürlüğünden edecek süreci başlattı. Gözaltına alındı, yıllarca yargılandı ve aklandı. Ancak sistemin Ağırel’e öfkesi eksilmedi. 2020’de sosyal medyadaki bir paylaşımı nedeniyle yedi ay Silivri Cezaevinde tutuklu kaldı. Yeniçağ gazetesindeki televizyon izlencelerindeki belgelere dayalı etkili yazı, kitap ve konuşmalarıyla basının etkin kalemlerinden olan, pek çok basın ve kitle örgütünden ödüller alan Ağırel, biri kız biri erkek iki çocuk babasıdır. Dil Derneği olarak başarılarının sürekli olmasını diliyoruz.

Dil Derneği ile Çankaya Belediyesinin ortak etkinliğinde 1 Kasım 2021 Pazartesi günü, saat 18.00’de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde Harf Devriminin 93’ünü yılı kutlanacak; ülkemize pek çok cumhuriyetçi genç ve gazeteci yetiştiren Emin Özdemir anılacak; Murat Ağırel’e ödülü sunulacak.

Töreni Antiyap Başkanı, Sanatçı Ali Nihat Yavşan sunacak. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in açış konuşmalarının yanı sıra ailesi Emin Özdemir’i anlatacak. Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın yöneteceği “Toplumsal Vicdan” başlıklı açıkoturumda Faruk Bildirici, Adnan Gerger ve Cumhuriyet Ankara Temsilcisi Sertaç Eş de düşüncelerini aktaracak.

Salgının sürdüğünü göz önüne alan bütün dilseverler gerekli özeni göstererek izleyebilecek.