DİL DERNEĞİ BEŞİR GÖĞÜŞ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATINI GELİŞTİRME ÖDÜLÜ VERİLEMİYOR

1999’daki Yalova depreminde yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Edebiyatını Geliştirme Ödülü” 2000 yılından bu yana dönüşümlü olarak Türkçenin gelişmesine ya da çocuk edebiyatına emek veren dilcilerle yazarlara sunulmaktadır.

Ödülün amacı, Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim/öğretimine, çocuklarımıza verdiği emeği ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ödüle her yıl bu amaç doğrultusunda Türkçeyi oya gibi işleyen bilimciler ve yazıncılar yoğun emek ürünü olan yapıtlarıyla katılmaktadır. Ödülün, 2021’de Türkçenin gelişmesine, eğitime emek veren bir yazara verilmesi kararlaştırılmıştı.

Dilek Göğüş Ülgüray, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Ali Demir ve Zekeriya Kaya’dan oluşan seçici kurul 2021’de ödüle değer yapıt bulamadı. Ödüle aday yapıtların yazarlarına, yayınevlerine ve seçici kurulumuza teşekkür ederiz.

Geçen yıl, dünyada ve ülkemizde canlar alan salgın nedeniyle TBMM’nin 100. yılını, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını; 30 Ağustos Zafer Bayramını; 88. Dil Bayramını; Harf Devriminin 92. yılını; Dil Derneği’nin 33. yaşını gönlümüzce kutlayamadık. Ödül törenlerini yapamadık. Salgın sürüyor; genç yaşlı hepimiz tedirginiz. Bu nedenle Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün 104’üncü doğum günü olan 12 Şubatta da buluşamayacağız. Türkçeye, çocuk ve gençlere emeğini unutturmayacağımız sevgili öğretmenimiz Beşir Göğüş’ü özlem ve saygıyla anıyoruz.