İZMİR’DE “YAZI DEVRİMİ, ÇAĞDAŞLAŞMA VE ATATÜRK” SÖYLEŞİSİ

İzmir’de 26 Eylül Dil Bayramı’yla başlayan 16. İzmir Türkçe Günleri etkinlikleri “Türkçenin Işığında” aylara yayılarak sürüyor.

Dil Derneği İzmir Temsilciliği olarak 1 Kasım Yazı Devrimi, 10-16 Kasım “Atatürk Haftası” kapsamında basın bülteni hazırlandı.

16 Kasım günü Konak Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen açıkoturumun konusu “Yazı Devrimi, Çağdaşlaşma ve Atatürk”tü. Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezindeki toplantı Dil Derneği İzmir Temsilcisi Gürsel Gezen’in açış konuşmasıyla başladı.

Ardından DEÜ Eği.Fak. öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Erkan Serçe ve EÜ Ede.Fak.öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Mert’in katıldığı açıkoturuma geçildi. Konuşmacılar önce çağdaşlaşmanın tarihsel gelişimi sonra da Yazı Devrimi’nin gerekliliği, ABC  değişikliğinin düşünülmesi ve uygulanması sürecinde yaşananlar üzerinde durdular. Konuşmalar sonunda izleyicilere söz verildi. Dr. Eftal Sevinçli söz alarak son günlerde kimi yöneticilerin “Yazı Devrimi”ne  ilişkin sözlerini büyük üzüntüyle karşıladığını belirtti. Yazı Devrimi’nin gerekliliğini vurgulayarak devrimleri savunmanın hepimize büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Dil Derneği üyeleri ve dışardan konukların katıldığı toplantı fotoğraf çekimiyle sona erdi.