YAZINIMIZIN YÜZ AKI FAKİR BAYKURT’U ÖZLÜYORUZ

Yazınımızın ve öğretmenlerin yüz akı Fakir Baykurt’u 20 yıl önce yitirdik. 11 Ekim 2019 Cuma günü (saat 10.00-20.00 arasında) onu, düşünceleri, eylemleri ve yapıtlarıyla bütün gün düşüneceğiz. Cumhuriyetimizin, çocuk ve gençlerimizin geleceği için yirmi yıllık özlemi kalıcı emeğe dönüştüreceğiz.

“Sıladan Uzakta” Değil; Ölümünün 20. Yılında Fakir Baykurt Yanımızda başlıklı etkinliği Çankaya Belediyesi, Literatür Yayınevi ve Dil Derneği birlikte düzenledi.

Fakir Baykurt, Burdur’un Akçaköyünde doğar; çocukluğu zor koşullarda geçerken Gönen Köy Enstitüsünü bitirince düşün ve yazın yolculuğu ivme kazanır. Köy öğretmenliğiyle adım attığı ulusal eğitime bakışı ve katkıları salt öğretmenlikle sınırlı kalmaz. Cumhuriyetin yetiştirdiği bilgili, ilkeli ve yürekli aydın kimliğiyle eğitimin, öğretmenliğin ve ülkedeki bütün yaşamsal sorunların çözümü için savaşımın öncülerinden olur. Düşünceleri, yaşamın ve ülkenin fotoğrafını çeken kitapları, başkanı olduğu Türkiye Öğretmenler Sendikasının (TÖS’ün) “yürüyüşü” erk sahiplerini rahatsız eder. Fakir Başkurt’u yürekli her adımı, her sözü adliye koridorlarından tutukevlerine taşır.

Laik eğitimin, öğretmenlerin, öğrencilerin, özgürce düşünmenin, özgürce konuşup yazmanın, edebiyatın; aklın öncülüğünde örgütlenmenin sıkıntılı olduğu günümüzde amacımız salt Fakir Baykurt’u ve onun gibi yürekli aydınları anmak değildir. Fakir Baykurtları hem anacağız hem de laik eğitimle hesaplaşanlara sürekli anımsatacağız. Fakir Baykurt düşünceleri, eylemleri ve yapıtlarıyla bugün de düş ve düşünce dünyamızda yaşıyor; yarınlarda da yaşayacak. Her zaman aydınlanmacılara ışık tutmayı sürdürecek. 11 Ekimde oturumlara katılan bütün aydınlarımız, Fakir Başkurt’un bütün yapıtlarını ve yaşamöyküsünü yayımlayan Literatür Yayınevi; bu etkinliğe omuz veren Çankaya Belediyesi ve Dil Derneği tarihsel bir görev üstlenmiştir. Bütün dilseverlerin, aydınlanmacıların, gençlerle öğretmenlerin bu tarihsel göreve katılımcı olmasıyla çoğalacağız; bekliyoruz. Saygılarımızla.

“Sıladan Uzakta” Değil; Ölümünün 20. Yılında Fakir Baykurt Yanımızda!

Literatür Yayınevi ile Çankaya Belediyesi adına

Yöneten: Işık KANSU

Konuşmacı: Işık BAYKURT

18.00-20-00: Ağırlama (kokteyl)