AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
DİL DERNEĞİ 32’NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ PROF. DR. NECDET ADABAĞ’A ADADI
 

22 Nisan 1987’de kurulan Dil Derneği’nin 32. yıldönümü Ankara’da, Çağdaş Sanatlar Merkezinde kutlandı.

Dil Derneği’nce Çankaya Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşen, Akademisyen, Çevirmen ve Yazar Prof. Dr. Necdet Adabağ’a adanan etkinliği Tiyatro Sanatçısı Ali Nihat Yavşan sundu.

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel açış konuşmasında; Mustafa Kemal Atatürk’ün dernek yapısıyla kurduğu, eliyle yazdığı vasiyetnamesiyle gelir bıraktığı Türk Tarih ve Dil Kurumlarının, 12 Eylülcülerin Danışma Meclisinden çıkarttığı bir yasayla 17 Ağustos 1983'te kapatıldığını söyleyerek Dil Derneği’nin kuruluş öyküsünü anlattı. Dil Derneği’nin 32. yaşının kutlandığı bu özel günün Dil Derneği Yönetim Kurulunca değerli bilim insanı Prof. Dr. Necdet Adabağ’a adandığını vurgulayan Özel sözlerini şöyle sonlandırdı: “Uğur Mumcu bir kutlamamızda ‘Türküleri yakanlar yasaları yapanlardan daha güçlüdür!’ demişti. Her şeye karşın Atatürk, Atatürkçü düşünce yaşıyor. Hiçbir karanlık sonsuza dek sürmez. Bahar her yere gelecek.”

Etkinlik boyunca süren, Necdet Adabağ’ın yaşamından kesitler içeren sinevizyon gösterisi yanında; Adabağ’ın eşi Ayşe Adabağ, oğlu Can Adabağ, dostları İbrahim Dizman, İlhami Nalbantoğlu, İskender Osman, Nevin Özkan ve Mukadder Yaycıoğlu onunla ilgili anılarını, görüşlerini, düşüncelerini, Türk ve İtalyan yazınına katkılarını izleyicilerle paylaştı.

Yazar İbrahim Dizman; Adabağ Ailesi’nin 1. Dünya Savaşı koşullarında Bitlis’ten Diyarbakır’a göç ettiğini, Necdet Adabağ’ın bu zor koşullarda doğduğunu, aileye bu zorlukları yaşatanların İtalyanlar olduğunu ve ne ilginçtir ki yıllar sonra Necdet Adabağ’ın İtalyan Devlet Nişanı alarak bunun rövanşını aldığını söyledi. Adabağ’ın çalışmalarını tam bir bilim adamı titizliğiyle yaptığını, Türkçeden İtalyancaya, İtalyancadan Türkçeye çevirileri onun hem İtalya’da hem de Türkiye’de tanınırlığını sağladığını vurgulayan Dizman, cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan aydınlanma seferberliğine ikinci kuşak olarak verdiği katkılarla cumhuriyet aydınlanmasına omuz verdiğini belirtti. Adabağ’ın Türkiye’den çok İtalya’da tanındığını söyleyen Dizman onun laiklik konusunda derin analizler yapan, ulusalcılığa evrensel açıdan bakabilen bir bilim adamı olduğunu aktararak Adabağ’ın “Türkçeyi iyi bilmeden çeviri yapılamayacağını bilen kuşağın en önemli temsilcilerinden” olduğunu söyledi.      

İlhami Nalbantoğlu arkadaşı Necdet Adabağ’la birlikte yaptıkları çalışmalardan söz etti.

Necdet Adabağ’ın öğrencisi ve DTCF İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Nevin Özkan hocası Adabağ ile derslerin ne denli zevkli geçtiğini anlattı. Tam anlamıyla bir hümanist olan Necdet Adabağ’ın öğrencilerine dilin kullanılarak, edebi metinlerde kullanılarak geliştirileceğini öğrettiğini, Türkçenin gelişmesine, arılaşmasına verdiği katkılar kadar çeviri yaptığı İtalyanca eserleriyle de tanındığını söyledi.

Prof. Dr. Mukadder Yaycıoğlu Necdet Adabağ’ın çok yönlü ve yorulmak bilmeyen örnek bir insan olduğunu, onun doğu ve batı kültürlerinin değerini bilen, birini diğerine göre küçümsemeyen, her kültürün değerini veren bir bilim adamı olduğunu anlattı.

Etkinlik Anadolu Gitar Üçlüsü üyeleri Duru Yavşan, Ozan Akçay ve Berkan Başaran’ın dinletisiyle renklendi.

Dil Derneği günün anısına Prof. Dr. Necdet Adabağ’a bir plaket sundu. Adabağ konuşmasında Türk Dil Kurumu ve kurum kapatıldıktan sonra kurulan Dil Derneği ile çalışmalarını anlatarak kendisini “usta” sayan Dil Derneği Yönetim Kuruluna teşekkür etti ve derneğe nice 32 yıllar diledi.

Etkinlik ağırlamayla sona erdi.

 


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter