LAİK CUMHURİYETİMİZİN 95. YILINI KUTLUYORUZ!

“Zorla ve hile ile kutsal yurdunun bütün kaleleri alınmış, bütün tersanele­rine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve yurdun her kö­şesi açıkça işgal edilmiş”ken Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yayılmacıya geçit vermeyen ulusumuz, görkemli bir Kurtuluş Savaşıyla bağımsızlığına sahip çıktı. Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyet kurulmadan aylar önce, “Annemin mezarı başında ve Tanrının huzurunda ant içerim ki, bu kadar kan dökerek ulusun elde ettiği ulusal egemenliğin korunması ve savunulması için gerekirse annemin yanına gitmekte hiçbir zaman kararsızlık içinde bulunmayacağım. Ulusal egemenlik uğruna canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun” der (27 Ocak 1923). Egemenliğin bireysel kullanım alanı olmadığını kanıtlayan, “Egemenlik,  kayıtsız koşulsuz halkındır” diyen, özgürlük ve bağımsızlığı “karakterim” diye tanımlayan; yurttaş kimliği kazanmamızı sağlayan, çağdaş dünya ile yarışmamıza olanak tanıyan devrimlerin yapıcısı önderimizdir.

Bugün ve yarın bireysel tutku ve kazançlarımızı öteleyerek ve Mustafa Kemalce düşünerek laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olmasından ödün vermeyeceğimiz cumhuriyetimizin sonsuza dek yaşaması için yurttaşlık bilinciyle el ele olmak zorundayız. Bizler, ülkemizle Türkçemizi birbirinden ayırmadan severiz; bu ikisiyle varız, bu ikisiyle var olacağız! 95 yıl önce kurulan laik cumhuriyetimiz, inancı ve kökeni ne olursa olsun özgürlük ve bağımsızlık sevdalısı her yurttaşın güvencesidir! Laik cumhuriyetimizin 95. yılını kutlamak için bütün cumhuriyet sevdalıları omuz omuza özgürce cumhuriyet türküleri söylemek istiyoruz. Suların tersine akıtılmaya çalışıldığı bir dönemde “karakter”inde özgürlük ve bağımsızlık damarı olmayanlar, ne laik cumhuriyetin geleceğe akması için yolumuzu kesebilirler ne Atatürk’le ve laik cumhuriyetimizle hesaplaşma oyunlarını başarabilirler!

Biz, özgürlük ve bağımsızlık yürüyüşümüzü her ortamda kararlılıkla, öfkemize yenilmeden sürdüreceğiz! Aymazlık içinde olanları, hukuku kendi çıkarlarına araç edip yanlış kullananları uyaracak, bu yüce görevi savsaklamayacağız! Laik cumhuriyetimiz, bu yürüyüşte ve yılmadan vereceğimiz savaşımda kendi kimliğimizle eşdeğerdedir.

Ulusumuzun Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Sevgi Özel