14. İZMİR TÜRKÇE GÜNLERİ, 85.DİL BAYRAMI KUTLAMALARININ ARDINDAN

Dil Derneği İzmir Temsilciliği olarak, Konak ve Karşıyaka Belediyelerimiz ile ortaklaşa hazırladığımız; “Dil Devrimi”nin 85. Yılını (Dil Bayramı) kutlama etkinliklerimiz, iki gün, coşkulu buluşmalarla gerçekleşti.

26 Eylül 2017 Salı günü “Türkçe Taşı”nda, Türkçenin en güzel dizeleri/şiirleri, üyelerimizin seslendirmesi ile anlamlı bir buluşmanın, kavuşmanın adımı oldu. Türkçe Taşının çevresindeki koruluk ve yeşil alan daraldığı, otobüs durakları yakınımıza geldiği için durakta bekleyen İzmirlilerin meraklı ilgisini de yanımıza alarak (14.İzmir Türkçe Günleri-85.Dil Bayramı) güzel bir başlangıç yaptık.

İkinci durağımız, Türkan Saylan Kültür Merkeziydi. Dil Bayramı için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun (İzmir Konak ve Karşıyaka Belediye Başkanları ile Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel adına) İzmirlilere gönderdiği kutlama iletisi okunarak başlandı. Temsilci olarak Gürsel Gezen’in seslenişinin ardından, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak’ın (Sema Pekdaş adına) konuşmaları, lise öğrencileri İrem Sezginer ve Bilgesu Özkan’ın türkülerle umudumuzu çoğalttığı güzel dinleti… Düriye Ayyıldız’ın “85.Yılın Öyküsü”nde; 14. Yılında Türkçe Günlerinin geçmiş yıllarına, oradan Emin Özdemir ve Muzaffer İzgü’ye saygı penceresi açan güzel sunumunu izledik… ne çok duygu, anı, kişiler, olaylar bir saati aşan sunumun içinden akıp geçti-gitti.

İki oturumda tasarlanan söyleşi-konuşmaların ilkinde İzmir Milletvekilimiz Zeynep Akatlı Altıok yönetici, Hidayet Karakuş ve Abdullah Bolulu konuşmacıydı. Konuklar, üyelerimiz,katılımcılar, izleyiciler zaman tünelinde Füsun Akatlı’dan Sivas’a, Metin Altıok’un dizelerine… güzel bir yolculuk yaptık. Türkçe’nin 85 yılını, başarısını… konuştuk. İkinci etkinliğimizde, gençlerin Türkçeye bakışını, gözlemlerini güncel örneklerle, sunum, şarkılarla… izledik. Gençlerimizin Türkçenin güncel sorunlarını konuştukları etkinliği Eşref Karadağ yönetti, Öykü Şenol ve Barış Can Türkdoğan konuştu, aktardı, sordu… çok yönlü bir panel-söyleşi oldu.

İkinci güne erken başladık. Havagazı Fabrikası Gençlik Merkezinde Konak Belediyemizin destekleri, İzmir B.B. Sosyal Projeler Müdürlüğünün birim sorumlularının ev sahipliğinde Dil/Yazın işliği çalışmaları saat 09.00’da başlamıştı. Öğrencilerimiz (İzmir Atatürk Lisesi) öğretmenlerinin de katıldığı (Cem Kaya, Benal Hepsöğütlü), yapı ve ortamın güzelliğini içimize çekerek yaşadığımız  bir etkinlik oldu. İşliği Bahri Karaduman, Düriye Ayyıldız, Eşref Karadağ, Hidayet Karakuş yönlendirdi. Öğrencilerimiz üç saat dinledi, konuştu, yazdı. Yazılarından seçtiklerimizi gelecek sayılarda Çağdaş Türk Dili Dergisi sayfalarında görmeyi/okumayı diliyoruz.

İkinci gün öğleden sonra; Karşıyaka Belediyemizin ev sahipliğinde Çarşı Kültür Merkezindeydik. Açılış seslenişlerinde Dil Derneği İzmir Temsilcisi Gürsel Gezen, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar yerine Haluk Işık konuştu. Sunum aktı gitti (Düriye Ayyıldız), türkülerle (İrem Sezginer ve Bilgesu Özkan) günümüz ve salon ışıdı… Karşıyakalı ve Dil Derneği üyelerinden oluşan izleyicilerin coştuğunu, türkülere eşlik ettiğini gördük.

Haluk Işık’ın yönettiği, Bahri Karaduman ve Filiz Gülmez’in konuşmacı olduğu ilk panelimizin izleyicilerdeki etkisi, “Dil Derneği uzun zamandır Karşıyaka’da neden etkinlik yapmıyor” sorusunu tek tek yanıtlamamızın da kapısını açtı.

“Sokağın Dili”ne basının gözünden bakan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve (Milletvekili, yazar, gazeteci) Mustafa Balbay’ın coşkulu konuşmaları, izleyicilerin soruları ile Dil Bayramı kutlamamız bir başka anlam kazandı. Karşıyakalı izleyiciler konuşmaların bir yerinde konuşmacı oldular…sonunda salonun kapılarında, bekleme-dinlenme alanlarında sürüp giden söyleşilere tanıklık, ortaklık ettik.

85. Dil Bayramı-14. İzmir Türkçe Günleri, (düşünceler, öneriler) etkinliklerimizden geriye kalanlar… Genel sunucumuzun lise öğrencisi (Öykü Şenol) olması, etkinliğin düzenleme kurulunda, etkinliklerde değişik görevlerde öğrencilerin sorumluluk üstlenmesi de bu yılın bir özelliği oldu.

Dil İşlikleri dördüncüsünden başlayarak İzmir Türkçe Günlerinin en önemli etkinliği oldu. Gençlerin emeği, çalışması olmayan bir etkinliğin uzun erimli olmayacağına söylemeye gerek var mı? Bu nedenle, her geçen yıl, “Dil İşlikleri”nin daha çok gence-öğrenciye ulaştığı, işlevinin konuşma-yazma edimini sorgulayan, geliştiren çalışmalar olmasını istiyoruz.

85. Dil Bayramı-14. İzmir Türkçe Günlerinin ardından gönül borcumuz olan; İzmir Büyükşehir Belediyesi (Sosyal Projeler), Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi Başkanlarına, ilgili birim çalışanlarına, düzenleme kurulunda çalışan arkadaşlarımıza, Dil Derneği İzmir Üyelerine, İzmirli dilseverlere etkinliklere gösterdikleri ilgileri, katılımları ve katkıları için teşekkür ederiz.

• Dilseverler Türkçe Taşında
  • İzmir 85. Dil Bayramından-1