SÖYLEV’İN 90’INCI YILINI ANKARA, İSTANBUL VE BURSA’DA KUTLUYORUZ.

Cumhuriyetimizin kurucusu, devrimlerin yapıcısı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başyapıtı Söylev bu yıl 90’ıncı yılında. Atatürk’ün üç ayda yazdığı ve 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde yerli ve yabancı basın mensuplarının da katıldığı CHP kurultayında 36 saatte sunduğu Söylev’de “Ulusal varlığı sona ermiş sayılan büyük bir ulusun bağımsızlığını nasıl kazandığı, bilim ve tekniğin en son ilkelerine dayanan ulusal ve çağdaş bir devletin nasıl kurulduğu” anlatılmaktadır.

Ahmet Taner Kışlalı’nın, Kırmızı Kedi Yayınları arasında çıkan ve 23. baskıya ulaşan Söylev’in arka kapağında yer alan yazısı şöyle:

"Söylev" yaşanmış bir efsanenin, bugüne ve yarına ışık tutan bir öyküsüdür. Her aşaması belgelenmiş, duygulara değil akla seslenen bir öyküdür bu. "Tek Adam"ın, giderek bir ulusla bütünleşmesinin ve evrenselle buluşmasının adım adım izlenilen bir öyküsüdür.

70 yıl öncesinden bugüne tutulan bu ışık niçin hâlâ güçlü? Niçin, belki eskisinden de daha anlamlı ve önemli?

Bunun iki temel nedeni var: Birincisi, zamanla birlikte belleklerden uzaklaşan bir geçmişin bugün için de çok önem taşıyor olması. İkincisi ise, değişen dünyanın ve değişen Türkiye'nin koşullarının, o anıtsal yapıdaki tarihsel çizgiyi doğrulamış bulunması.

70 yıl... Değişen koşullar... Evrenseli yakaladığı için eskimeyen, ölümsüzleşen bir başyapıt.

Yolumuzu aydınlatmaya devam eden Söylev’in 90. yılını Ankara, İstanbul ve Bursa’da kutlayacağız.

İlk tören 14 Ekimde İstanbul Bakırköy Belediyesi ile yapılacak. Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde saat 19.00’da başlayacak olan töreni Ali Nihat Yavşan sunacak. Açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu yapacak. Şef Faruk Salgar yönetimindeki Bakırköy Müzik Akademisi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları sunacak. Aydınlanmacıların Seslenişleri bölümünün konuşmacıları Yusuf Çotuksöken, A. İlhan Gülek ve Barış Yarkadaş.

Söylev’in 90. yılı Ankara’da 20 Ekimde Çankaya Belediyesiyle kutlanacak. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde saat 18.00’de başlayacak olan töreni Ali Nihat Yavşan sunacak. Sevgi Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in açış konuşmalarının ardından Aydınlanmacıların Seslenişleri bölümünde konuklarımız Elfin Tataroğlu, Tuncay Özkan ve Prof. Dr. Ünsal Yavuz.

Bursa'daki tören Nilüfer Belediyesi katkılarıyla Beşevler Dernekler Yerleşkesinde 17 Ekimde saat 19.00'da gerçekleşecek. Dil Derneği Bursa Temsilcisi Pelin Yılmaz'ın açış konuşmasının ardından Dr. Hacer Karabağ konuşmacı olarak izlencede yer alacak ve Alperen Zenginler, Emre Köşe, İbrahim Kadat, Senem Palta ile Yusuf Palta Söylev'den bölümler seslendirecek.

Dilseverleri bekliyoruz.