YAZINIMIZIN YÜZ AKI, DEĞERLİ YAZAR MUZAFFER İZGÜ’YÜ YİTİRDİK. ACIMIZ BÜYÜK.

Büyükler ve çocuklar için onlarca kitap, onlarca oyun yazan yazınımızın yüz akı, derneğimizin üyesi; dostumuz, abimiz Muzaffer İzgü’yü yitirdik. Acımız büyük.

1977'de yazdığı Donumdaki Para adlı öykü kitabı, 1978 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülünü kazanmıştı. O yıllarda TDK ödülleri TRT'nin ana haberinde yer alırdı. Sunucu, 25 Eylül 1978'deki akşam haberlerinde ödül alanları saymış, "...Muzaffer İzgü de Donumdaki Para ile öykü dalında ödüle değer bulunmuştur" derken güleceğini tutamamıştı. Bu kitabın içindeki öyküler dönemin iktidarını çok rahatsız etmişti; Muzaffer Abi yargılandı; aklandı; ama kitap yıllarca tutuklu/yasaklı kaldı.

Muzaffer İzgü, düşünceleri ve yapıtlarıyla onlarca ödül aldı; onun bizlere ödülü ise gece gündüz çalışarak ürettiği kitapları oldu. Kitap fuarları ve başka etkinliklerde çevresini kuşatan çocukların “Muzo Dedesi” onlara çok güzel öyküler anlattı. Gülmeceyi, salt güldürmek için seçmemişti. Yakından tanıyanların da bildiği gibi ülkenin, kadınların, gençlerin, çocukların dikkatini çekmek, onlara yaşamın türlü renklerini gülümseterek anlatmak istemiş; bunda da başarılı olmuştu. Yaşamının her döneminde ülke sorunlarına duyarlı bir aydın olarak yaklaştı; susmadı. Gücü dünya görüşünü de yansıtan kalemindeydi; ödünsüz bir cumhuriyet aydınıydı; ülkenin yaşadığı olumsuzları duymazdan gelmedi. Ödünsüz duruşundan, yazdıklarından hoşnut olmayanlar onu görmezden gelemedi; hiçbir zaman da gelemeyecektir.

Muzaffer İzgü’nün düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmayı görevimiz biliyoruz. Ailesine, yakınlarına, yazın dünyasına, bütün okurlarına, çocuklara başsağlığı diliyoruz.

Dil Derneği Yönetim Kurulu adına

Sevgi Özel